Svíčková je považována za jedno z českých národních jídel. Ve Vychytávek byl v rubrice Rodinné stříbro na talíři uveden divácky recept na neobyčejnou zvěřinovou svíčkovou z dančího masa
1,5 kg dančího masa nebo kančí kýty,
750 g kořenové zeleniny - mrkev, petržel, celer,
2 cibule,
5 stroužků česneku,
2 lžice plnotučné hořčice,
2 dcl oleje,
lžice koření divočina nebo steakové koření,
lžice papriky,
kelímek 33% smetany,
2 l vody,
hladká mouka,
citron,
sůl,
200g uzeného bůčku nebo slaniny,
brusinky
Maso prošpikujeme bůčkem nebo anglickou slaninou. Do mísy nakrájime zeleninu, cibuli, česnek a přidáme hořčici, olej a koření. Vytvořenou směs rozdělíme na dvě poloviny - polvinu použijeme na svíčkovou a polovinu na přípravu masa. Maso dusíme a pečeme v troubě na 250°C zhruba dvě hodiny, Svičkovou z dančí kýty podlévame 2 litry vody a dusíme až je maso měkké. Po uvaření rozmixujeme použitou zeleninu, přidáme smetana a zahustíme hladkou moukou. Provaříme asi 10 -15 minut.
Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vychytávky a recepty Ládi Hrušky. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.