Sváteční plněné rohlíčky ze sádlového těsta podle moravské receptu představil Láďa Hruška v dalším letním reprízovém díle Vychytávek. Recept byl uveden v rubrice Rodinné stříbro na talíři, ve které diváci Láďovi představují své nejlepší rodinné recepty.
Na těsto:
- 300 ml mléka,
- kostku droždí,
- 1 lžíci cukru,
- 200 ml rozpuštěného sádla,
- 500 g hladké mouky,
- 1 vejce,
- špetka soli
Na náplň:
- 100 ml rozpuštěného sádla na potření
- mák s cukrem /skořicový cukr /kakao s cukrem / mleté ořechy s cukrem
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
V rendlíčku rozehřejeme mléko, nasypeme do něj 1 lžíci cukru, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek. Mezitím rozpustíme v jiném rendlíku sádlo, tak aby bylo vlažné, nikoli horké, aby nezabilo kvasnice.
Mouku nasypeme do mísy, zalijeme kváskem a rozpuštěným vlažným sádlem. Přidáme jedno celé vejce a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme zhruba půl hodiny vykynout. Z těsta vykrajujeme lžící malé bochánky, které pomocí malého válečku lehce vyválíme na pomoučeném vále do tvaru dlouhého oválu. Potřeme rozpuštěným sádlem a poté doprostřed po celé délce nasypeme trochu náplně. Zarolujeme a trochu zahneme do tvaru rohlíčku.
Jednotlivé rohlíčky vyskládáme na vymaštěný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 250 °C zhruba 10 minut dozlatova.
Upečené rohlíčky posypeme před podáváním moučkovým cukrem.
Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vychytávky a recepty Ládi Hrušky. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.