Vánoce se blíží, inspirujte se podkrušnohorskou sváteční zelňačkou podle diváckého receptu. Od klasické zelňačky se liší hlavně použitím sušených švestek při přípravě.
400g uzeného masa,
1 klobásu,
300g kysaného zelí,
2 cibule,
3 až 4 stroužky česneku,
bobkový list,
sladká paprika,
celý pepř,
nové koření,
smetana na vaření,
1 lžíce hladké nebo polohrubé mouky,
sůl,
sušené švestky,
sušené houby
Uzené maso dáme na minutku povařit, čím se zbavíme uzenářské soli. První vývar vylijeme. Přidáme vlažnou vodu, v které už pak dál vaříme uzený. Přidáme pokrájenou klobásu a zelí. Dále pak na kolečka nakrájenou cibuli, česnek, sušené švestky a houby. Vaříme asi 45 až 60 minut. Po uvaření vyndáme uzené maso ven a nakrájíme ho na kousky. Polévku zahustíme dohromady smíchanou a povařenou smetanou, moukou a rozpuštěným máslem, do kterého dáme ještě papriku. Do polévky vrátíme zpátky nakrájené maso a dochutíme lakem ze zelí. Přidáme dle chuti sůl a čerstvě namletý pepř.
Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vychytávky a recepty Ládi Hrušky. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.