Lasagne jsou původně italské jídlo, kterého vznik se klade do Neapole. Italské lasagne se vyrábí střídáním vrstev těstovinového plátu, bešamelové omáčky a masa. Láďa Hruška vyzkoušel připravit lasagne po česku z listového těsta.
1 listové těsto
1 cibule
1 balíček mletého masa MIX
1 rajčatový protlak
sůl, pepř, provensálské koření
1 balíček strouhaného sýru
bešamel (1/4 másla, trocha hladké mouky, hrnek mléka)
Nadrobno nakrájíme cibuli a krátce ji osmažíme na rozpáleném oleji. Přidáme mleté maso a ochutíme soli, pepřem a provensálským kořením. Když maso zhnědne ( cca 7 min) přidáme k němu rajčatový protlak.
V dalším kroku připravíme bešamel. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a asi po třech minutách ještě přidáme mléko. K tomu zamícháme polovinu nastrouhaného sýru. Vaříme deset minut a podle chuti dosolíme.
Rozválíme listové těsto a rozdělíme na 3 části. Jeden plát dáme dospodu zapékací mísy a rozprostřeme na něj třetinu masa, posypeme trochou sýra.
Dalším plátem přiložíme a postup opakujeme. U poslední třetí vrstvy zalijeme bešamelem a posypeme zbytkem sýra. Zapékáme přesně 30 minut při 180 °C.
Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vaříme s Láďou Hruškou. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.