Pečení chleba v domácích podmínkách není úplně jednoduché, ale výsledek a vůně pečeného chleba rozhodně stojí za pokus. Láďa Hruška se rozhodl připravit bochník chleba z brambor a piva. Říká se, že pivo je tekutý chléb tak proč to nezkusit pojmout doslova.
1 kg hladké mouky
1/2 litru vlažného piva
2 uvařené brambory
1 sáček sušeného droždí
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
1 lžička cukru
Uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Všechny ingredience pak smícháme v míse - mouku, najemno nastrouhané, brambory, sušené droždí, pivo, dvě lžičky kmínu, dvě lžičky soli a cukr. Důkladně promícháme a hnětením vymodelujeme bochánek, který necháme hodinu kynout.
Nakynuté těsto vytvarujeme na pomoučněném válu a ještě na půl hodiny přikryjeme utěrkou. Poté dáme na plech a necháme péct při 210 °C. Po 10 minutách snížíme na 175 °C a pečeme hodinu. Upečený chléb potřeme slanou vodou a dáme vychladnout.
Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vaříme s Láďou Hruškou. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.