Větrník se uvádí jako tradiční český zákusek. Jeho původ však navazuje na francouzský Chou à la crème, Profitterole, který byl znám už na dvoře Kateřiny Medicejské. Jeho příprava není úplně jednoduchá a nezapadá tedy úplně do standardu rychlovek, které známe od Ládi Hrušky. Zkuste taky jestli přípravu zvládnete nebo bude pro Vás lepší najít kvalitní cukrárnu.
Těsto
1 kostka másla
1,5 hrnku hladké mouky
8 vajec
3 hrnky vody
První náplň
3 hrnky mléka
2 sáčky karamelového pudinku
1 kostka másla
2 lžíce cukru moučka
Druhá náplň
1 kelímek šlehačky
1 ztužovač šlehačky
Poleva
1 hrnek cukru krupice
1 kelímek šlehačky
Příprava těsta: Do rozehřáté vody s máslem a solí přisypeme mouku a mícháme na mírném ohni dokud těsto nepřestane lepit. Necháme vychladnout a poté pomalu přidáme vyšlehaná vejce. Vejce nepřidáme najednou, ale trpělivě po jednom.
V dalším kroku těsto rozdělíme na 2 části a dáme na plechy. Pečeme při teplotě 200 °C a to 30-40 minut.
Příprava náplně: Karamelové pudinky vaříme dle návodu na obalu a necháme vychladnout. Poté vyšleháme moučkový cukr a máslo, pomalu vmícháme do pudinku. V jiné nádobě si vyšleháme šlehačku se ztužovačem.
Příprava polevy: Polevu připravíme v hrnci, kde ohříváme cukr tak dlouho až dokud nezkaramelizuje. Dále přidáme šlehačku a pomalu ohříváme, dokud se nespojí.
Jeden korpus pokryjeme náplněmi (karamelovou a šlehačkou se ztužovačem). Na připravený korpusový podklad pak položíme druhý korpus, který ještě polijeme ohřátou polevou. A jsme úspěšně u konce, hotový zákusek dáme vychladit do lednice.
Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vychytávky a recepty Ládi Hrušky. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.