Tradiční recept na máslovou vánočku se objevil v rubrice Rodinné stříbro na talíři v posledním letošním díle Vychytávek.
600 g hladké mouky,
120 g máslo nebo margarínu,
140 g cukru,
250 ml mléka,
¾ droždí,
lžička soli,
2 vejce – 1 vejce je na potření,
rozinky namočené v rumu,
strouhané mandle
Nejprve zaděláme kvásek. Do misky dáme část z vlažného mléko. Nadrobíme do něj droždí a přidáme trošku cukru, aby nám kvásek líp vzešel. Položíme do tepla a necháme vzejít. V dalším kroku všechny ingredience smícháme, včetně zbytku mléka a necháme v teple vykynout alespoň hodinu. Po vykynutí těsto ještě propracujeme a vytvoříme 6 dlouhých copánku, které budeme plést. Vrchní část copánku spojíme a začínáme plést - zkřížíme ruce a splétáme kde pořekadla - zvenku beru dovnitř dávám.
Spletenou vánočku dáme na plech a necháme ji ještě chvilku odpočinout - vykynout, aby v troubě nepopraskala. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě cca 45 min, nejprve při 160 - 170 stupních, pak můžeme přidat na 180 stupňů.
Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vychytávky a recepty Ládi Hrušky. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.