Pokud přemýšlíte jak využít bez, který kvete právě teď a roste určitě i ve vašem okolí, pak pro vás máme inspiraci z posledního dílu Vychytávek Ládi Hrušky. Pani Vlasta v něm připravila bezinkový sirup jak ho kdysi dělala její babička. Klasicky recept bude doplněn o jednu speciální ingredienci.
30 - 35 květů černého bezu,
5 citrónů,
1 kg třtinového cukru,
2 l převařené vody,
slivovice
Očistěné květy bezu zbavíme delších stonek a vložíme do hrnce. Přidáme jeden omytý citrón - nakrájený na kroužky i s kůrou. Květy přelijeme převařenou vodou a necháme do druhého dne macerovat (odstát) , aby květy pustili šťávu.
Na druhý den šťávu přecedíme. Vymačkáme do ní šťávu ze 4 citrónů a přidáme 1 kg třtinového cukru. Povaříme na mírném ohni, aby se nám rozpustil cukr a můžeme přelít do sklenic.
Na závěr přidáme pár kapek nejlíp domácí slivovice.
Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vychytávky a recepty Ládi Hrušky. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.