Jablečný závin neboli štrúdl, který taky vidíte na našem ilustračním obrázku, zná asi každý. Původně pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje také v Čechách. Kromě jablečné klasiky existuje mnoho dalších sladkých variant - tvarohový, višňový, makový apod. Specialitou je ale štrúdl slaný. Jeden rodinný recept na slaný štrúdl vyzkoušel taky Láďa Hruška.
1 balíček listového těsta
1 rajský protlak
provensálské koření
salám
nakládané okurky
niva
olivy
strouhaný sýr
Listové těsto rozválíme a potřeme protlakem, posypeme kořením. Poté na něj vyskládáme salám, na polovinu nakrájené okurky, nivu a olivy. Celé zasypeme nastrouhaným sýrem. Zabalíme jako klasický štrůdl.
Před vložením do trouby potřeme štrůdl rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky nebo sýrem a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C.
Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vaříme s Láďou Hruškou. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.