Návod jak si usmažit tradiční vdolky dle receptu z Vysočiny, který ve Vychytávkach představil Pepa Matějíček.
Suroviny na 20-25 ks:
500 ml vlažného mléka
200g rozpuštěného másla
100g cukru krupice
1 kostka čerstvého droždí (42g)
1 kg hladké mouky
špetka soli
3 vejce
2 lžíce tuzemáku
mouka na podsypání těsta
sádlo nebo olej na smažení
Suroviny na dokončení:
250 g švestkových povidel
200 g tvrdého tvarohu
moučkový cukr na poprášení
Rozpustíme si máslo a zaděláme kvásek z 250ml mléka, 2 lžic cukru a rozdrobených kvasnic. Počkáme až budeme mít krásny kvásek a zaděláme těsto vařechou, aby bylo pěkně načechraný. Těsto necháme hodinu vykynout a pak dáme na vál a rozválíme na centimetr. Hrníčkem vykrojíme z těsta vdolečky, do kterých uděláme doprostřed důlky, do kterých pak vložíme náplň. Předtím ještě ale vdolky usmažíme v oleji.
Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vychytávky a recepty Ládi Hrušky. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.