Postní preclíky

Kromě přípravy výtečné moučníku Boží milosti se ve Vychytávkach dozvíme jak upéct tradiční kynuté preclíky, jak se na černou či liščí neděli sluší a patří.

Postní preclíky
Suroviny: 

1/2 kg polohrubé mouky,
50 g másla,
půl lžičky soli,
2 vejce (1 do těsto, 1 žloutek na pomazáni)
1/4 litru mléka,
hrubá sůl na posypání,
25 g droždí,
trošičku cukru do kvásku

Postup přípravy receptu: 

Nejprve si připravíme kvásek z vlažného mléka a rozdrobeného droždí. Přidáme trošku cukru, aby nám to lépe kvasilo a dáme do tepla na 15 minut. Potom vše zamícháme, máslo rozpustíme a uděláme těsto, které necháme 30 až 40 minut vykynout. Těsto vyklopíme, zpracujeme ho, aby nebylo vláčné. Vytvarujeme kuličku, kterou rozpůlíme na půl a z každé půlky pak vykrojíme 10 preclíku. Preclíky vyvalíme a vytvarujeme. Necháme je pak 15 minut stát, aby ještě trošku vykynuli. Pak je potřeme žloutkem a posypeme hrubozrnnou solí. Pečeme 15 minut na 200°C.

Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vychytávky a recepty Ládi Hrušky. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.

Co všechno můžete vidět a zažít bez vstupného hledejte na vstupzdarma.cz